home
over deze site
de coupé GT
 

 

 
Huidige kilometerstand: 523.000

Hier: de 400.000
Foto's: Urgewalt-Treffen 8-5-2004
Een gezellig tripje door het Ruhrgebiet
De Oostzee - van Kaiser tot kameraad
Oost & west - relikwie uit de koude oorlog

   
 

Mail > coupegt.nl

 

 

[420.000] Heftige technofeesten op het strand van Ibiza? Pff, dat doet iedereen al. Daarom doken coupegt.nl en vriendin de geschiedenis in. We wilden het échte oude strandgebeuren snuiven. Was wel een flink eind rijden, trouwens.

Zandvoort en Scheveningen zijn gestikt in friettenten en gokhallen. De Belgische kust: depressieve casino's in de motregen. En de Engelse badplaatsen? Laat maar. Nee, dan de Oostzee. Daar lijkt niet alleen alles anders, het is ook anders. Alsof de tijd heeft stilgestaan. En bij nadere beschouwing toch weer niet.

Neem het eiland Rügen, dat met z'n zusje Usedom een lange geschiedenis heeft. In de negentiende eeuw begon het al. Dankzij de trein konden plotseling de rijken uit heel Europa naar de Oostzeekust reizen en er een huisje bouwen. En dat deed men met verve. Een welstandscommissie bestond niet en wie nu bijvoorbeeld door de straten van Ostseebad Binz loopt, ziet een allegaartje aan villa's in elke denkbare stijl. Er heersten Belgische toestanden in die dagen. Ook internationaal bellen was plotseling mogelijk, dankzij een nieuwe telegraafdraad die langs de prachtige krijtrotsen omlaag liep, de zee in. Wie goed zoekt, vindt de resten nog.

Maar op tussenmenselijk niveau heerste er Ordnung. De heren en dames badgasten werden geacht Seebrücke, de standpromenade en het Kurhaus te bezoeken. Lezen, converseren, wandelen, dansen, boottochtjes, het was niet verplicht, maar wel dwingend gebruikelijk. Het kledingvoorschrift: preuts. Maar wat wilde je! De intelligentsia, de adel, iedereen die er maatschappelijk gezien toe deed in die dagen was hier te gast. Ja, zelfs Kaiser Wilhelm III, die trouwens zijn oude dag én dood in Nederland beleefde, maar dat terzijde. En je kon de Kaiser natuurlijk niet met een blote witte bierbuik of - god verhoede - in bikini tegemoet treden. Toch?

>> deel 2