home
over deze site
de coupé GT
 

 

 
Huidige kilometerstand: 523.000

Hier: de 400.000
Foto's: Urgewalt-Treffen 8-5-2004
Een gezellig tripje door het Ruhrgebiet
De Oostzee - van Kaiser tot kameraad
Oost & west - relikwie uit de koude oorlog

   
 

Mail > coupegt.nl

 

 

 

[408.700 km] Een vriendin van coupegt.nl - stedebouwkundige - wist het zeker. In 't Ruhrgebiet gebeurt het, op architectonisch niveau dan. Of we daar niet eens wat konden rondneuzen?

Natuurlijk konden we dat.

Het Ruhrgebiet, aaaaaah. Dat domein van staal en chemie, van spoorbanen en slonzige arbeidersteden: we zagen het helemaal zitten. Een beetje a la Schimanski in een smoezelige Tatort-scène door de Ruhrpott cruisen en onderweg een vettige currywurst bij een slonzige frituurkar aan de haven snacken, dat soort werk.

Nou, dat is dus even heel anders. Want de steden in 't Ruhrgebiet toveren in rap tempo hun verroeste industriële architectuur om in de meest schitterende vrijetijdsbestedingen. Zo ligt aan de noordkant van Duisburg een enorm areaal dat tot 1985 een hoogoven was. Ja, staal maken, dat kunnen de Duitsers wel. Maar dan wel goedkoop. En daarom werd deze bewuste hoogoven gesloten en bleef op z'n plek verder roesten, waarna de natuur het domein weer terugnam. Een paar jaar terug wiedde de stad het ergste onkruid, stak wat geld in voet- en fietspaden, laste wat trapjes in elkaar en nu is het enorme gebied een prachtig park om te wandelen, te fietsen of in een van de oude gebouwen een biertje te drinken.

>> deel 2